Hunajamarja 2025 Hunajamarja (Haskap/Makeasinikuusama/Marjasinikuusama) marjojen tuottamista ja nauttimista varten
Taimiamme on ennakkotilattavissa erillisen myyntitaimien saatavuusluettelon ja/tai alla olevan infon mukaisesti. Luettelo (ks. mm. etusivu) on esillä sivustollamme vuosittain n. Itsenäisyyspäivän vaiheilta huhtikuun puoliväliin. Pyrimme pitämään luetteloa ajantasaisena, mutta päivitysviivettä saattaa esiintyä. Taimia on myös saatavilla syysistutuksiin.
...........................
- Lonicera caerulea var. kamtschatica
2025
- Lajikkeiden myyntitaimien hintaryhmät ovat merkityt [A] [B] [C].
- Mikäli taimia ei ole lainkaan saatavilla, on merkintä [E].
...................
Larisa IV - V Lonicera caerulea var. kamtschatica [A]
Kovan luokan ammattiviljelylajike Puolasta. Tunnetaan myös nimillä; Wojtek ja Purple Passion. Pensas kompakti, keskikokoinen ja melko tiivis. Marjat suurehkoja, n.30mm. Malto imelä, maku miellyttävä ja hyvä. Talvenkesto ja konekorjuusoveltuvuus erittäin hyvät.
Lajikkeen taimia on varattavissa ja keväällä toimitettavissa 2025 istutuksiin omasta kasvatuksestamme.
Maries V - VI Lonicera caerulea var. kamtschatica [A]
Puolalainen lajike. Voimakaskasvuinen ja pensas pystysuuntainen. Marjat keskikokoisia, n. 25mm soikioita. Lajin parhaiden lajikkeiden tapaan imeliä, vailla minkäänlaista makukarvautta. Säännöllissatoinen. Talvenkestävyys oikein hyvä. Soveltuu kotipuutarhojen lisäksi myös erinomaisesti ammattimaiseen marjantuotantoon.
Lajikkeen taimia on varattavissa ja keväällä toimitettavissa 2025 istutuksiin omasta kasvatuksestamme.
Rebecca V Lonicera caerulea var. kamtschatica [B]
Tunnettu ja paljon viljelty puolalainen lajike. Pensas voimakaskasvuinen, matalahko. Marjat n.30mm, muotopuhtaan soikeita. Maku miellyttävän makeahko. Hyvin konekorjuun ja jälkikäsittelyn kestävä. Satotaso hyvin korkea. Marjoja on saatu jopa 10kg/pensas, mutta toki keskisato on pienempi tätä. Talvenkesto hyvä.
Lajikkeen taimia on varattavissa ja keväällä toimitettavissa 2025 istutuksiin omasta kasvatuksestamme.
Ruth™ V - VI Lonicera caerulea var. kamtschatica [A]
Huippuuutuus Puolasta. Erittäin hyvä lajike ammattimaiseen viljelyyn. Pensas kompakti, noin metrinen. Kestää mainiosti konekorjuun ja marjat varisevat irti hyvin. Marjan koko on noin tuumainen ovaalisylinteri. Muotopuhdas ja tuoremarjana hyvin myyvä. Maukkaan sokerinen. Brix 15+. Satoaika melko aikainen, valmistuu nautittavaksi kesäkuussa. Satotaso hyvin korkea ja säännöllinen. Talvenkesto hyvä.
Lajikkeen taimia on varattavissa ja keväällä toimitettavissa 2025 istutuksiin omasta kasvatuksestamme.
Sweet Purple™ V - VI Lonicera caerulea var. kamtschatica [B]
Kanadalainen superlajike. Schraman kenttäviljelykokeen 2017 voittaja. Pensas kompakti, laakea pystysoikio, noin 120cm korkea. Marjat tuumaisia, ovaaleja ja verraten sileäkuorisia. Maku oikein hyvä. Imelä, vailla minkäänlaista karvautta. Satotaso korkea, sato vuosittaissäännöllinen. Talvenkesto erinomainen. Terve.
Lajikkeen taimet ovat täyteenvaratut kevään 2025 toimituksiin.
Vostorg V - VI Lonicera caerulea var. kamtschatica [B]
Venäläinen lajike, joka tuottaa hyvin suuria, 40-50mm pitkulaisia, marjoja. Lajikkeen marjat kestävät myös konekorjuun ja jälkikäsittelyä laadun muuttumatta. Marjojen malto maukas, sopivan happamanimelä. Arvostettu ja satoisa lajike. Paljon viljelty myös kauppalajikkeena. Talvenkesto erinomainen.
Lajikkeen taimia on varattavissa ja keväällä toimitettavissa 2025 istutuksiin omasta kasvatuksestamme.
.................
Hunajamarjat eli haskapit ovat n. metrin molempiin suuntiin kasvavia pensaita, jotka tuottavat imeliä ja mustikka/juolukka-aromisia ja kookkaita marjoja. Sato saadaan jo aikaisin kesällä parhaaseen tuoremarjamarkkinaan heinäkuun lomakaudella. Joinain vuosina marjat ovat aikaisista lajikkeista nautintakypsiä jo Juhannuksena. Marjat ovat hyvin tummamamaltoisia ja antioksidanttipitoisuus on n. 3 x metsämustikan arvoja korkeampi.
Kyseessä on siis erittäin terveellinen SUPERmarja!
Siperiasta ja Itä-Aasiasta löytyneistä sinikuusaman syötävämarjaisista emokasveista on jo pitkään jalostettu nimenomaan marjantuotantoon tähtääviä lajikkeita. Kasvi on suosittu erityisesti Venäjällä, mutta myös Yhdysvaltojen pohjoisosissa ja Kanadassa. Siellä se tunnetaan nimellä; hunajamarja tai haskap. Alueella on monia suuriakin farmeja, jotka ovat erikoistuneet nimenomaan hunajamarjan tuotantoon. Istutusalat kasvavat huikeasti vuosittain ja markkina vetää marjoja hyvin. Euroopassakin viljely leviää nopeasti.
Viljely tapahtuu riveissä pelloilla ja sadonkorjuu tapahtuu koneilla tai myös käsipoimintana. Konekeruun jälkeen marja kestää hyvin jälkirasioinnin. Pieniä lajikekohtaisia eroja kuitenkin on. Sato markkinoidaan tuoremarjakäyttöön ja erilaisiin elintarvikeprosesseihin, sekä lääketeollisuuden tarpeisiin.
Kasvupaikka tulisi kukinnan edistämiseksi olla valoisa ja kasvualusta ravinteikas, tuore. Lajikkeiden kasvutavassa ja marjojen laadussa on huomattavia eroja. Lajikkeet ovat yleisesti kohtalaisen hyvin itsepölytteisiä, mutta sopivasta ristipölytyksestä on hyötyä marjojen laadun ja satotason suhteen. On myös lajikkeita, jotka vaativat ehdottomasti ristipölytyksen satoa tuottaakseen. Yleisesti marjasinikuusama on hyvin talvenkestävä ja varma satokasvi, joka menestyy myös aina V-VI -kasvuvyöhykkeillä saakka. Kasvualustan ph-optimi on 6,2-6,4. Soveltuu kasvatettavaksi myös vesitaloudeltaan runsaissa kasvualustoissa, joissa moni muu marjakasvilaji ei kunnolla menesty. Suomessa suurempi viljely on vasta alkamassa, mutta jalansija vahvistuu nopeasti vuosi vuodelta. Tämä on varma tulevaisuuden menestys meilläkin!
Lisätietoja tästä SUPERmarjalajista saatte mm. täältä.
..................................................................................................................................
Vyöhykesuositukset perustuvat kolmeen seikkaan.
1. Omat havaintomme ja kokemuksemme
2. Asiakkailtamme saadut havainnot ja kokemukset
3. Lajikkeista yleisesti käytetyt vyöhykesuositukset
Mikäli suositus on esim. III-IV, se tarkoittaa lajikkeen menestyvän käsittääksemme yleisesti vyöhykkeellä III, mutta menestyvän myös edullisissa oloissa vyöhykkeellä IV. Huomioitava on myös, jos ajan saatossa lajikkeesta saatavien omien viljelykokemuksiemme karttuessa osoittautuu annettu vyöhykesuositus virheelliseksi, muutamme sitä vastaamaan todellista käsitystämme.
Muistettava on, että kasvin menestymiseen vaikuttavia tekijöitä on useita.
Ilmasto-olot, ravinnetekijät, maaperän koostumus jne. Vyöhykesuositus on vain yleisluontoinen suositus. Paikallinen pienilmasto ja taitava lannoitus saattaa antaa mahdollisuuden menestyksellä kasvattaa huomattavankin arkoja kasveja.
Aina kannattaa perehtyä ja kokeilla!
|