|
|
| | Imeläkirsikkapuut 2025 Imeläkirsikkapuut hedelmien tuottamista ja nauttimista varten Taimiamme on ennakkotilattavissa erillisen myyntitaimien saatavuusluettelon mukaisesti. Luettelo on esillä sivustollamme vuosittain n. Itsenäisyyspäivän vaiheilta huhtikuun puoliväliin. Pyrimme pitämään luetteloa ajantasaisena, mutta päivitysviivettä saattaa esiintyä.
Taimia on tilattavissa myös jo kasvukauden aikana, mutta tällaisiin tilauksiin pystymme tekemään tilausvahvistukset vain kasvuvarauksella. Taimia on paljon ja meillä ei ole mahdollista tarkistaa jokaisen lajikkeen kasvua/lukumäärää pelloilla linjoista.
Huom. Muutamat lajikkeet ovat E-merkittyinä tässä lajikekuvausluettelossamme, mutta niitä voi tulla taimena saataville, kunhan saamme taimet lajiteltua, luokiteltua ja laskettua. Mikäli lajike on meillä uusi ja vasta emo/varmuustaimivaiheessa, se merkitään aluksi E-merkinnällä. Myyntitaimituotannon alettua merkintä korjataan A/B/C:ksi.
...........................
- Prunus avium
2025
- Lajikkeiden myyntitaimien hintaryhmät ovat merkityt [A] [B] [C].
- Mikäli taimia ei ole lainkaan saatavilla, on merkintä [E].
...................
Aleksanders (AM 10/12/6) III-IV Pr.avium [E]
Kirsikkalajikeuutuus Latviasta. Hedelmä keltainen. Puu lähdetietojen mukaan hyvin talvenkestävä (kerrottu olevan Iputj:n tasoa). Meillä uusi lajike ja vaatii vielä lisätutkimusta
Allmän Gulröd Bigarrå II-III Pr.avium [A]
Ilmeisesti ruotsalaista alkuperää oleva imeläkirsikkalajike. Hedelmä keltamaltoinen, pinnaltaan oranssinpunainen. Suurikokoinen, pitkulaisen bigaroomainen. Imelän aromikas. Puu voimakaskasvuinen, leveälatvuksinen. Lämpimille kasvupaikoille. Talvenkestävyys meilläkin kohtuullinen.
Arthur IV Pr.avium [A]
Imeläkirsikkalajike Virosta. Hedelmä tummanpunainen, suurehko ja laadukas.
Kivi irtonainen. Malto oikein imelä ja aromikas. Puu keskivoimakkaan kasvun omaava, pysty. Terve. Talvenkestävyys imeläkirsikaksi on erittäin hyvä. Suositeltava lajike.
Büttners Rote (Büttners Rote Knorpelkirsche) I-II Pr.avium [A]
Vanha tunnettu ja laajalle levinnyt saksalainen imeläkirsikkalajike, josta käytetään myös nimiä: Süsskirsche Halbstamm, Napoleon, Königskirsche, Lauermanns Kirsche, Kaiser Franz. Suurehkot hedelmät keskipunaisia, varjopuolelta kellertäviä. Maku aromikas ja vahva. Puu kestävä. Lajike terve. Meillä talvenarkuus rajoittaa menestymistä. Parhaille paikoille suositeltava.
Droganan Keltainen II Pr.avium [A]
Latvialainen lajike. Hedelmä läpikeltainen, suorassa auringossa valon puolelta toisinaan hennon punertava. Pyöreä. Malto aromikas ja mehukas. Puu keskivoimakkaan kasvun omaava. Talvenkestävyys ilmeisesti vähintään kohtuullinen, mutta lisätutkimusta tarvitaan vielä. Kaikki punahedelmäiset kirsikkapuut ovat suojattava satoaikaan linnuilta. Tätä ei välttämättä tarvitse.
Gårdebo II Pr.avium [A]
Ruotsalainen imeläkirsikka. Kirsikka keskikokoinen tai suurehko, tummanpunainen ja makea. Aikais- ja runsassatoinen. Puu kestävä ja terve. Ruotsissa laajasti levinnyt suosikkilajike. Edullisille kasvupaikoille, talvenkestävyys tyydyttävä.
Iputj IV Pr.avium [A]
Lajike on jalostettu Venäjällä. Aikainen. Hedelmä suurehkokokoinen, tummanpunainen. Puu nuorena nopeakasvuinen, kohtalaisen avarin oksakulmin. Lajike terve ja vanhemmiten satoisa. Talvenkestävyys imeläkirsikaksi erittäin hyvä. Suositeltava lajike.
Juku IV Pr.avium [A]
Virolainen imeläkirsikkalajike. Hedelmä tummanpunainen, keskikokoinen. Makea ja tiivismaltoinen. Puu voimakaskasvuinen, pystyversoinen. Erittäin satoisa, hyvä talvenkestävyys. Lämpimille kasvupaikoille pohjoisemmaksikin suositeltava lajike.
Kordia I-II Pr.avium [A]
Tsekin alueelta tuleva voimakaskasvuinen imeläkirsikka. Hedelmä suurehko, täyteläisen tummanpunainen. Puu pystyversoinen. Kauppakirsikka. Erittäin satoisa. Meillä vain lämpimille kasvupaikoille, suhteellisen talvenarka.
Lapins I Pr.avium [A]
Kanadasta kotoisin oleva imeläkirsikka. Erittäin satoisa, päätuotantoalueilla yleinen kauppalajike. Tasalaatuinen kookkaan puoleinen ja punainen hedelmä. Vaativa kasvupaikan suhteen. Meillä talvenarka. Parhaille kasvupaikoille etelään.
Merton Late I-II Pr.avium [A]
Englantilainen lajike. Hedelmät suurehkoja, oranssinpunaisia. Malto kohtalaisen kiinteä, mutta mehukas. Puu talvenarka. Menestyessään hyvä talouslajike. Uusi meillä, joten lisätutkimusta tarvitaan vielä.
Miodówka Jasna II-III Pr.avium [E]
Alkuperältään meille tuntematon lajike. Saksasta? Levinnyt laajasti mm. Puolassa jo 1700 -luvulta asti. Hedelmät keskikokoisia tai suurehkoja. Nautintakypsinä vaaleanpunalaikukkaita. Malto imelä ja hyvänmakuinen. Puu melko voimakaskasvuinen ja hyvin terve. Talvenkestävyys myös meillä hyvä.
Paula III Pr.avium [B]
Latvialainen uutuuslajike. Hedelmät keltaiset, kohtalaisen kookkaat. Maku imelä ja kivi irtonainen. Puu terve. Talvenkestävyys on osoittautunut vähintäänkin tyydyttäväksi. Vaativa sopivasta ristipölytyksestä. Hedelmät värinsä puolesta suojassa linnuilta.
Rosso Skanskaja II-III Pr.avium [A]
Voimakaskasvuinen, Venäjältä kotoisin oleva loppukesän-syksyn imeläkirsikka. Hedelmä hieno, kellanpunainen, keskikokoinen. Puu voimakaskasvuinen. Talvenkestävyys kohtalainen. Yleisesti terve ja taudinkestävä.
Sercówka Nieszawska (Sercówka Czarna) II Pr.avium [E]
Ikivanha perinnelajike, jonka alkuperä on meille tuntematon. Puolassa esim. laajasti levinnyt. Hedelmä suurikokoinen, lähes musta. Maukas. Puu voimakaskasvuinen. Talvenkestävyys melko hyvä. Sato säännöllinen ja runsas.
Summit I-II Pr.avium [E]
Kanadalainen kovan luokan kauppalajike Summerlandin laitokselta. Hedelmä erittäin suurikokoinen ja tummanpunainen. Napahalkaisussa sydänfiguurinen. Malto erinomaisen makuinen, hyvin imelä. Puu voimakaskasvuinen ja terve. Varhainen satoikä. Talvenkestävyys meillä vain välttävä. Lämpimille kasvupaikoille kokeiluun.
Sunburst III Pr.avium [A]
Tunnettu Kanadalainen imeläkirsikka. Hedelmä tummanpunainen, suurehko.
Kivi irtonainen. Puu melko voimakaskasvuinen. Terve. Talvenkestävyys imeläkirsikaksi hyvä. Sato hyvin runsas ja vuosittaissäännöllinen. Kauppalajike.
Sylvia II-III Pr.avium [A]
Kauppalajike Kanadasta. Paljon viljelty Euroopassakin. Hedelmä suurehko, tummanpunainen. Sydänfiguurinen. Puu kompakti. Melko myöhäinen lajike. Talvenkestävyys on vähintään tyydyttävä.
Tontu III Pr.avium [A]
Virolainen imeläkirsikkalajike. Aikainen. Hedelmä tummanpunainen ja suuri. Malto myös punainen. Siemenkivi irtonainen. Puu voimakaskasvuinen ja terve. Satoisa.
Hyvä, imeläkirsikaksi talvenkestävä lajike.
Ulster 84 II-III Pr.avium [B]
Imeläkirsikkalajike Yhdysvalloista. Hedelmät tummanpunaisia, suuria (jopa yli 1"). Sydämenmuotoisia. Malto hyvin imelä. Puu voimakas ja tukeva. Hyvin terve. Talvenkestävyyskin kohtalaisen hyvä, mutta arka kovemmille kevätpakkasille.
Wolska I-II Pr.avium [B]
Vanha perinnelajike, jonka tarkka alkuperä on meille tuntematon. Levinnyt mm. Puolassa josta nimimuunnos Wolska. Tunnetaan myös synonyyminimillä Wolska Early, Czarna Early tai King Black. Hedelmät suuria ja hyvin tummia, sydänfiguurisia. Imeliä irtonaisin siemenkivin. Puu voimakaskasvuinen ja muodostaa vanhemmiten pallomaisen latvuksen. Perimä terve. Talvenkestävyys vaikuttaa tyydyttävältä. Edullisille ja lämpimille kasvupaikoille.
Zorka III Pr.avium [B]
Venäläinen vanha ja tunnettu aikainen kirsikkalajike. Laajalti levinnyt. Suurehkot hedelmät vaaleanpunaisia, kaksivärisiä. Malto imelä ja mehukas. Puu sitkeä ja terve, talvenkestävyys myös hyvä. Hyvä pölyttäjälajike.
....
Kaikki myyntitaimemme ovat perinteisesti oksastamalla tai silmustamalla itse lisäämiämme omista emopuistamme.
..................................................................................................................................
Vyöhykesuositukset perustuvat kolmeen seikkaan.
1. Omat havaintomme ja kokemuksemme
2. Asiakkailtamme saadut havainnot ja kokemukset
3. Lajikkeista yleisesti käytetyt vyöhykesuositukset
Mikäli suositus on esim. III-IV, se tarkoittaa lajikkeen menestyvän käsittääksemme yleisesti vyöhykkeellä III, mutta menestyvän myös edullisissa oloissa vyöhykkeellä IV. Huomioitava on myös, jos ajan saatossa lajikkeesta saatavien omien viljelykokemuksiemme karttuessa osoittautuu annettu vyöhykesuositus virheelliseksi, muutamme sitä vastaamaan todellista käsitystämme.
Muistettava on, että kasvin menestymiseen vaikuttavia tekijöitä on useita.
Ilmasto-olot, ravinnetekijät, maaperän koostumus jne. Vyöhykesuositus on vain yleisluontoinen suositus. Paikallinen pienilmasto ja taitava lannoitus saattaa antaa mahdollisuuden menestyksellä kasvattaa huomattavankin arkoja kasveja.
Aina kannattaa perehtyä ja kokeilla!
| |
|
|